De Refter, Beek-Ubbergen

In de bibliotheek van woongemeenschap de Refter, gelegen in het prachtige bronnenbos van Beek Ubbergen, vond deze zondag 27 november de vijfde Amma zondag plaats. Er was een goede opkomst. Bij binnenkomst waren er allerlei lekkernijen, die door iedereen waren meegebracht. Iets later dan gepland begonnen we met het chanten van een Sanskriet gebed voor de Guru, de Guru Stotram, waarna Devadath ons een diavoorstelling liet zien van Amma's programma in Nederland. Hij wist de foto's met grappig en soms ontroerend commentaar te voorzien. Ook werden er nog een aantal mooie anekdotes vertelt over gebeurtenissen rondom Amma dit jaar op de Europese tour.

Hierna was het de beurt aan Dirk. Hij startte zijn lezing met het chanten van een prachtig Sanskriet gebed, waarmee onze aandacht weer wat meer naar binnen gericht raakte en we klaar waren om wat van zijn kennis over de rituelen die rondom Amma en in Amma's tempels in India plaats vinden tot ons te nemen. We leerden over Vedische astrologie, yagna's en puja's, zowel in de grove, uitwendige vorm van deze rituelen als over de spirituele essentie achter deze eeuwenoude gebruiken.

Na een pauze, waarin er nog even een verjaardagslied werd gezongen voor twee jarige Job-ben, werden we door Dirk begeleid in de Ma-Om meditatie van Amma. Iedereen gleed direct in een diepe meditatieve stilte, waarin Amma helemaal niet in de USA leek te zijn, maar even heel erg dicht bij ons. Dirk vond het daarom ook bijna jammer, leek het, om deze stilte te verbreken. Maar het vervolg op zijn lezing, over de diepere betekenis van Vedische rituelen, verbrak geenszins de prachtige kalmte en verdieping van devotie die in de bibliotheekzaal voelbaar was.

Dirk legde onder andere uit wat het belang is van de reinigende eigenschappen van vuur, die de basis is van alle yagna rituelen. En ook hoe we deze vuurceremonieën van binnen, in ons eigen bewustzijn, kunnen uitvoeren om onszelf te bevrijden van onze vasana’s, onze in vele levens opgebouwde neigingen, voor- en afkeuren.

Dirk besloot zijn lezing door ons te herinneren aan het voorbeeld van onze geliefde Amma, die ons dagelijks voordoet hoe we ons het snelst kunnen zuiveren van al ons opgebouwd karma: door te geven. Door niet gehecht te zijn aan de vrucht van ons handelen en dit weg te geven, bevrijden we ons van vasana’s, maken we geen nieuwe samskara’s aan (indrukken op onze geest in dit leven,die onze gekleurde ervaring van de werkelijkheid bepalen) en creëren we tegelijk de hemel op aarde. Zoals Amma ook zegt: zelfloze dienstverlening is de zeep waarin in Kali Yuga (de huidige tijdcyclus volgens de Veda’s) onze bewustzijn gewassen wordt.

Daarna was het tijd voor het zingen van bhajans, devotionele liederen uit de Indiase cultuur. Eerst, zoals gebruikelijk, een bhajan voor Heer Ganesha, de verwijderaar van obstakels op het spirituele pad. Gevolgd door bhajans voor andere aspecten van het Goddelijke, waaronder een opzwepende Krishna bhajan (welke bijna een kirtan feestje werd!) en natuurlijk een lied voor onze lieve Amma, afgerond met Arati. Daarna was er nog prasad (een gezegende zoetigheid) en lekkere, stevige soep met brood. Al met al was het een heerlijke middag, die ons allemaal zeker zal sterken om onze band met het hogere in onszelf en anderen te blijven ervaren.