Menu

Masterclass voor Yoga Leraren met Shobana

Learn from the best in India!

Een bijzondere masterclass door een van de beste yoga leraren van India. In deze masterclass gaat Shobana dieper in op 4 veelgebruikte asana’s en verbindt ze opnieuw met de achtergrond uit de oude geschriften en gaat in op de verschillende yoga tradities. Van waaruit is de asana ontstaan, wat is het doel en waar is het de voorbereiding op? Wat zeggen de oude geschriften erover? En wat de verschillende yoga tradities? Hoe helpt deze asana je?   En hoe pas je de asana aan voor verschillende lichaamstypen, beperkingen of andere medische condities? Hoe helpt deze asana bij gezondheid?

Voorwaarden voor deelname

 • ervaren yoga leraar
 • ervaren beoefenaar

Wanneer en waar

 • Amma Centrum, Driebergseweg 16A, Zeist
 • Zaterdag 14 maart 2020 – 15 – 19 uur, inloop vanaf 14:30 uur
 • Deelname € 55 incl. Soep en brood na afloop

Shobana – oorspronkelijke yoga 

Shobana is vele malen onderscheiden zowel voor haar eigen yoga-beoefening als haar leraarschap. Ze leerde als peuter yoga van haar oom, een directe leerling van Swami Sivananda. In nauwe samenwerking met Mata Amritanandamayi (Amma) ontwikkelde ze Amrita Yoga, waarin devotie en ademhaling een belangrijke rol spelen. Shobana is een zeer ervaren leraar, ze gaf meer dan 2000 workshops over de hele wereld. Ze is een van de 12 leden en enige vrouw van het Committee for Yoga Education van de Indiase overheid.

Een uitgebreid profiel en cv vind je onderaan deze pagina.

Amma – de kracht van liefde

Door haar liefde en inzet heeft Mata Amritanandamayi, beter bekend als Amma (wat ‘moeder’ betekent), zich geliefd gemaakt bij miljoenen mensen over de hele wereld. Ze ontvangt iedereen die naar haar toekomt met een warme omhelzing. De afgelopen 40 jaar heeft Amma meer dan 37 miljoen mensen uit alle delen van de wereld één voor één omarmd. Door de onvermoeibare toewijding waarmee ze zich voor anderen inzet, is er een uitgebreid netwerk van humanitaire activiteiten rondom haar ontstaan onder de noemer Embracing the World.

Meditatie en Yoga

Amma is ook de drijvende kracht achter de ontwikkeling van Amrita Yoga en de Integrale Amrita Meditatie, beiden  de oorspronkelijke spirituele technieken naar de tijd van nu, met respect en erkenning van de waarde van de oude tradities.

Kennismaken met Shobana

Kennismaken met Shobana
Brahmacharini Shobhana is een bekroonde yogabeoefenaar en leraar. Ze woont in Amritapuri en is sinds 2004 directeur van Amrita Yoga. Amritapuri is de belangrijkste ashram van Sri Mata Amritanandamayi, bij miljoenen over de hele wereld bekend als Amma, Indiaas omhelzende Moeder’.
 
Sivananda Yoga
Shobhana’s interesse in yoga begon al heel vroeg. Toen ze ongeveer vijf jaar oud was en opgroeide in Tamil Nadu, India, begon haar oom zijn kennis van asana’s met haar te delen. Hij was een directe leerling van Swami Sivananda en gaf ook openbare lessen. Shobhana hield van yoga en vond het leuk om asana’s te demonstreren voor de lessen van haar oom. Haar familie beoefende samen yoga. Na verloop van tijd ontdekte ze ook dat ze haar eigen innerlijke kennis van de yoga had.
 
Head stand
“Toen ik een jaar of 6 of 7 was probeerden mij vader en ik de ‘head stand’. Mijn vader gebruikte de enige vrije hoek van de kamer als steun. Ik kon niet wachten tot hij klaar was om het ook te proberen, maar hij nam rustig de tijd. In mijn ongeduld ging ik maar midden in de kamer op mijn hoofd staan. Tot ieders verbazing lukte dat en stond ik kaarsrecht en stil. Het was of ik het al duizend keer gedaan had.”
Spiritueel leven
Van kinds af aan voelde Shobhana een sterke innerlijke roeping voor het spirituele leven, maar gehoorzaamde eerst aan de wensen van haar ouders dat ze een goede opleiding zou afronden. Ze behaalde zowel een Bachelor of Commerce als een Masters in Business Administration en had een korte en succesvolle zakelijke carrière, tot ze haar geliefde Guru, Amma, ontmoette in 1996. Ze ging in  Amma’s ashram wonen in 2001.
 
Dwarslaesie en genezing
Datzelfde jaar liep ze bij een ongeluk een ernstige dwarslaesie op, waardoor ze twee jaar in een rolstoel zat. Yoga en het grote lichaamsbewustzijn dat ze van daaruit had ontwikkeld hielpen haar om het grootste deel van haar mobiliteit te herstellen. 
 
Amrita Yoga
Als directeur van Amrita Yoga, de yogaschool van de ashram, heeft ze sinds 2004 curricula ontwikkeld en yogalessen gegeven voor Indiase als internationale deelnemers en tal van out-reach programma’s door heel India. Shobhana is een inspirerende en geliefde leraar. Het geeft haar veel plezier om yoga te delen. Haar leerlingen zeggen vaak: “Dit is de yoga waar ik naar op zoek was.” Shobhana geeft graag lessen of spreekt over haar studies en ervaringen met yoga, Vedanta en haar leven met Amma.

CV

Brahmacharini Shobhana – Director@Amrita Yoga

International Center for Spiritual Studies – Amrita Darshanam, Amrita Vishwa Vidyapeetham, Amritapuri, Kerala

EDUCATION

 • 2015-current: Ph.D. student in Yoga at International Center for Spiritual Studies – Amrita Darshanam, Amrita Vishwa Vidyapeetham, Amritapuri, Kerala.
  • Completed course work requirements and comprehensive viva (9.7 CGPA).
  • Thesis topic: “Evaluating the Role of Bhavana Shakti following Integrated Amrita Meditation Technique in Adults at Amritapuri”.
 • 1996-1998: Masters’ in Business Administration specializing in Human Resources and Marketing from Maharishi Institute of Management, Chennai; degree awarded by Maharishi University of Management, Iowa, USA. (8.55 CGPA)

YOGA EXPERIENCE 2012-PRESENT-DIRECTOR, AMRITA YOGA

 • 2004-present–Yoga Curriculum designed and implemented, Teacher Training Programs
 • A thriving school system that is operating across the globe and offering on-going classes, international retreats, and workshops for all levels and abilities of people
 • Manages a team of 100 appointed Amrita Yoga Teachers internationally, providing initial and on-going training and mentoring.
 • Conducted over 700 Amrita Yoga workshops and retreats across India at schools, universities, M.A. Centers, and corporate functions since 2007.
 • Conducted in-house corporate training programs at many organizations including Alsthom, BHEL, etc.
 • Taught over 4000 international visitors and devotees since 2010 in classes ranging from complete beginner to intermediate & advanced levels at Amritapuri, Kerala, India.
 • Specializes in private instruction for furthering the practice and alignment of all yoga levels.
 • Conducted over 36 workshops, on yoga therapy promoting optimal health through the combination of practical, scientific, and yogic principles.
 • Coordinated the International Day of Yoga program for M.A.Math and Institutions since 2015.
 • Invited by Indian Embassy, Norway as a Guest Speaker for IDY2017.

HONORS & AWARDS

 • July 2016 First Place in Combination and Forward Bending Competition, All India Yogasana Championship.
 • June 2016 “Bharat Vibhuti” Award for Excellence in Yoga Education and Distinguished services to the Nation
 • December 2015 – Awarded “Indian Glory” in the field of Yoga and Meditation.
 • April 2015 – Awarded “Rashtra Vibhushan” for:
  • Teaching excellency in yoga and meditation
  • Distinguished services to the nation
  • Outstanding individual achievement
 • 2000- 2001 American Express TRS, Ambassadors Club Award for Excellency in Marketing and Sales

PROFESSIONAL ORGANIZATIONS

 • Committee for Yoga Education in Universities, Government of India Ministry of Human Resources Development (MHRD) (January 2016)
  • Expert Committee Member in the 12-member committee
  • Worked to establish Departments of Yoga in Central Universities in India
‘Die kinderlijke onschuld diep in jou… is God’
– AMMA

AGENDA