Menu

Bri. Shobana in het Amma Centrum

Brahmacharini Shobana zal drie dagen in het Amma Centrum zijn voor een heel divers programma met individuele sessies, yoga- en meditatielessen en een voor iedereen toegankelijke lezing. Je bent van harte welkom om kennis te komen met deze bijzonder inspirerende discipel van Amma.

13 maart: Individuele yoga consulten en IAM20 cursus

14 maart: IAM35 refresher en Masterclass yoga

15 maart: Individuele yoga consulten, Open Yoga class voor iedereen, Satsang met lezing en meditatie

Wie is Brahmacharini Shobana?

Brahmacharini Shobhana woont sinds 2001 in Amma’s ashram en is directeur van Amrita Yoga.

Shobhana kreeg al heel jong yogales van haar oom, die een directe leerling was van Swami Sivananda. Ze hield van yoga en genoot van het demonstreren van asana’s (houdingen) voor diens lessen. In de loop van de tijd ontdekte ze dat ze ook haar eigen innerlijke kennis van yoga had. Ondanks een sterk verlangen naar een spiritueel leven haalde op verzoek van haar ouders eerst een master in Business Administration. Daarna had ze een korte carrière in het bedrijfsleven tot ze Amma ontmoette in 1996.

Vlak nadat ze in de ashram kwam liep Shobana ernstig rugletsel op waardoor ze bijna 2 jaar in een rolstoel zat. Onder andere dankzij yoga kon ze het grootste deel van haar mobiliteit te herstellen. Hoewel Shobhana nog steeds fysieke beperkingen heeft, onderhoudt ze een zeer druk leven als spreker, pujari, en leraar yoga, vedische recitatie en meditatie. Sinds 2004 werkte ze in nauwe samenwerking met Amma aan de ontwikkeling van Amrita Yoga. Een klassieke vorm van yoga die zich kenmerkt door Amma’s onvoorwaardelijke liefde en devotie voor het allerhoogste. Ze heeft lesgegeven in Noord-Amerika, Europa en natuurlijk in India, waar ze naast klassieke lessen ook out-reach programma’s voor jongeren leidt. Shobhana praat met veel plezier en enthousiasme over haar studies en ervaringen met yoga, Vedanta en haar leven met Amma.

Programma

Vrijdag

09:00 – 12:00 Individuele yoga consulten

14:30 – 18:30 IAM20 cursus

Zaterdag

09:30 – 12:30 IAM  refresher

15:00 – 19:00 Masterclass Yoga Leraren

19:00 – 19:30  Soep en brood

Zondag

09:00 – 10:30 Individuele yoga consulten

11:00 – 12:15 Open yoga les voor iedereen

13:00 – 14:00 Lunch

14:30 – 15:00 Inloop Inspiratiemiddag

15:00 – 18:00 Satsang: Leven vanuit je hart, Q&A, meditatie, bhajans

18:30 – 19:00 Soep en brood

 

Kennismaken met Shobana

Brahmacharini Shobhana is een bekroonde yogabeoefenaar en leraar. Ze woont in Amritapuri en is sinds 2004 directeur van Amrita Yoga. Amritapuri is de belangrijkste ashram van Sri Mata Amritanandamayi, bij miljoenen over de hele wereld bekend als Amma, Indiaas omhelzende Moeder’.
Sivananda Yoga
Shobhana’s interesse in yoga begon al heel vroeg. Toen ze ongeveer vijf jaar oud was en opgroeide in Tamil Nadu, India, begon haar oom zijn kennis van asana’s met haar te delen. Hij was een directe leerling van Swami Sivananda en gaf ook openbare lessen. Shobhana hield van yoga en vond het leuk om asana’s te demonstreren voor de lessen van haar oom. Haar familie beoefende samen yoga. Na verloop van tijd ontdekte ze ook dat ze haar eigen innerlijke kennis van de yoga had.
Head stand
“Toen ik een jaar of 6 of 7 was probeerden mij vader en ik de ‘head stand’. Mijn vader gebruikte de enige vrije hoek van de kamer als steun. Ik kon niet wachten tot hij klaar was om het ook te proberen, maar hij nam rustig de tijd. In mijn ongeduld ging ik maar midden in de kamer op mijn hoofd staan. Tot ieders verbazing lukte dat en stond ik kaarsrecht en stil. Het was of ik het al duizend keer gedaan had.”
Spiritueel leven
Van kinds af aan voelde Shobhana een sterke innerlijke roeping voor het spirituele leven, maar gehoorzaamde eerst aan de wensen van haar ouders dat ze een goede opleiding zou afronden. Ze behaalde zowel een Bachelor of Commerce als een Masters in Business Administration en had een korte en succesvolle zakelijke carrière, tot ze haar geliefde Guru, Amma, ontmoette in 1996. Ze ging in  Amma’s ashram wonen in 2001.
Dwarslaesie en genezing
Datzelfde jaar liep ze bij een ongeluk een ernstige dwarslaesie op, waardoor ze twee jaar in een rolstoel zat. Yoga en het grote lichaamsbewustzijn dat ze van daaruit had ontwikkeld hielpen haar om het grootste deel van haar mobiliteit te herstellen. 
Amrita Yoga
Als directeur van Amrita Yoga, de yogaschool van de ashram, heeft ze sinds 2004 curricula ontwikkeld en yogalessen gegeven voor Indiase als internationale deelnemers en tal van out-reach programma’s door heel India. Shobhana is een inspirerende en geliefde leraar. Het geeft haar veel plezier om yoga te delen. Haar leerlingen zeggen vaak: “Dit is de yoga waar ik naar op zoek was.” Shobhana geeft graag lessen of spreekt over haar studies en ervaringen met yoga, Vedanta en haar leven met Amma.

1. Inspiratiemiddag met Bri. Shobana: lezing, Q&A, meditatie, ademhaling en bhajans

De zondagmiddag is toegankelijk voor iedereen en zal in het teken staan van leven met inspiratie vanuit het hart. Shobana zal vertellen over haar persoonlijke ervaring met Amma en haar eigen spirituele zoektocht. Ze zal de verbinding leggen tussen Amma’s leer en de oude Indiase geschriften en die vertalen naar het leven van alle dag: zo helpt spiritualiteit ons te leven vanuit het hart.

Zondag 15 maart 15:00 – 18:00 uur, inloop vanaf 14:30 uur. Je kunt vooraf komen lunchen (€ 10) of na afloop soep met een broodje mee-eten (€ 5). Kosten deelname *

2. Open Yoga les op zondagmorgen – Inspiratie voor alle yogi’s

Een yoga les waarin Bri. Shobana haar diepe kennis van yoga, de oude Indiase geschriften en de vele yoga tradities verwerkt. Voor alle ervaren en beginnende yogi’s.

De les op zondagmorgen duurt 75 minuten en er is plek voor maximaal 20 deelnemers. Deelname kost € 15. Je plek is gereserveerd na inschrijving en betaling.

3. Individuele Yoga Consulten

Bri. Shobana heeft dit jaar ruimte gemaakt voor een aantal individuele yoga consulten. Deze consulten zijn een aanrader voor iedereen die yoga doet of zou willen doen, maar zich geremd voelt door lichamelijke beperkingen, herstellende is van een ongeluk of operatie of anderszins fysieke problemen heeft. Shobana heeft een scherp oog en geeft advies over welke yogahoudingen goed voor je zijn en hoe je die moet uitvoeren. 

De individuele consulten zijn op vrijdag en zondagmorgen en kosten € 45 per sessie van 45 minuten. Er zijn maximaal zes consulten beschikbaar. Meld je daarom snel aan!

  4. IAM20 – cursus

  IAM20 is een verkorte 20-minuten durende variant van Integrale Amrita Meditatie (IAM). Oorspronkelijk bedoeld voor het bedrijfsleven is deze variant ook ingezet bij studenten en in het leger. Een ideale meditatie voor mensen met een druk leven. Net als de originele IAM omvat deze een aantal yoga/ontspanningsoefeningen, een geleide meditatie en ademhalingsoefeningen (pranayama). Shobana is een inspirerende leraar die ook heel veel weet over de achtergrond van de in IAM gebruikte technieken. Je kunt deze meditatie in vier uur leren. De cursus vindt plaats op vrijdagmiddag, voertaal is Engels.

  Kosten deelname *

  5. IAM – refresher

  Op zaterdagmorgen een opfriscursus voor iedereen die al eens een IAM cursus gevolgd heeft. Shobana helpt je niet alleen met haar prachtige instructie om je meditatie discipline weer op te pakken. Ze geeft ook veel achtergrond informatie, met verwijzing naar de Indiase geschriften over de achtergronden van de meditatie en de gebruikte technieken.  Voertaal Engels.

  Kosten deelname *

  * Voor deze activiteiten wordt € 5,- onkostenvergoeding gevraagd. Een vrijwillige bijdrage voor Embracing the World projecten wordt zeer op prijsgesteld.

   

  Klik op de foto om het volledige programma te downloaden

  Agenda

  Masterclass voor yoga- leraren – Learn from the best!

  Een bijzondere masterclass door een van de beste yoga leraren van India. In deze masterclass gaat Shobana dieper in op vier veelgebruikte asana’s en verbindt deze opnieuw met de achtergrond uit de oude geschriften en de verschillende yoga tradities. Van waaruit is de asana ontstaan, wat is het doel en waar is het de voorbereiding op? Wat zeggen de oude geschriften erover? En wat de verschillende yoga tradities? Hoe helpt deze asana je? En hoe pas je de asana aan voor verschillende lichaamstypen, beperkingen of andere medische condities? Hoe draagt deze asana bij aan je gezondheid?

  Shobana
  Shobana is vele malen onderscheiden zowel voor haar eigen yoga-beoefening als haar leraarschap. Ze leerde als peuter yoga van haar oom, een directe leerling van Swami Sivananda. In nauwe samenwerking met Amma ontwikkelde ze Amrita Yoga, waarin devotie en ademhaling een belangrijke rol spelen. Shobana is een zeer ervaren leraar, ze gaf meer dan 2000 workshops over de hele wereld. Ze is een van de 12 leden en enige vrouw van het Committee for Yoga Education van de Indiase overheid.

  Voorwaarden voor deelname
  • ervaren als yoga leraar
  • ervaren beoefenaar
  Wanneer en waar
  • Amma Centrum, Driebergseweg 16A, Zeist
  • Zaterdag 14 maart 2020 – 15 – 19 uur, inloop vanaf 14:30 uur
  • Deelname € 55 incl. soep en brood na afloop