Menu

Stilte retraites

Verstilling van de geest

Stilte is de essentie van het leven. Tijdens deze stilte-retraites willen we het contact met onze innerlijke essentie versterken.

De essentie van stilte is niet het “niet spreken”, het “niet communiceren”, maar de verstilling van de geest. Onze geest is van nature naar buitengericht. Via de zintuigen wordt de wereld in ons opgenomen en onze wensen en verlangens bewegen ons tot actie om ze te realiseren.

We leven in een zeer gejaagde wereld die onze zintuigen voortdurend bombardeert met sterke sensaties en onze verlangens voortdurend prikkelt.  We dreigen daardoor het contact met onze eigen innerlijke kern te verliezen en geleefd te worden door de omstandigheden buiten ons. Door stilte beoefening wordt onze aandacht vanzelf naar binnengericht en kan het contact met onze eigen essentie weer hersteld / versterkt worden.

Stilte beoefening is een vorm van sadhana (spirituele oefening) die je bij alle grote wereldgodsdiensten terugvindt. Volgens de Christelijke traditie leidt de beoefening van stilte je naar  je eigen ziel en via de ziel naar God. Ook Amma zegt dat we alleen in de diepte van zuivere stilte Gods stem kunnen horen.

Naar binnen richten

De retraites zijn erop gericht om praktische technieken aan te dragen en te beoefenen, die een verstilling van de geest vergemakkelijken. Deze technieken zijn vrij eenvoudig aan te leren en kunnen achteraf ook thuis beoefend worden. Wij zullen deze technieken tijdens de retraite voornamelijk in groep beoefenen. Je kunt dan denken aan het reciteren van de 1.000 namen van de Goddelijke Moeder, het gezamelijk reciteren van de Gayatri Mantra, eenvoudige pranayama oefeningen, geleide relaxatie oefeningen en geleide meditaties.

Er wordt van de deelnemers gevraagd om vanaf de start van de retraite na de introductie-lezing tot de afsluiting bij de evaluatie, niet te spreken en de communicatie met andere deelnemers of de staf tot een minimum te beperken. Alleen als het om praktische reden noodzakelijk is kan er met gebarentaal of schriftelijk gecommuniceerd worden. De stem wordt in dit weekend alleen gebruikt voor het reciteren van mantra’s en het zingen van bhajans. Door bewust te kiezen voor “niet communicatie” wordt de geest vanzelf naar binnen-gericht. Je zou het kunnen vergelijken met vasten, niet met het lichaam maar met de geest. Door de communicatie met de buitenwereld te beperken, geef je je geest zo weinig mogelijk voedsel. Hierdoor wordt je aandacht vanzelf naar binnen gerichten.

Praktische informatie

De weekenden beginnen officieel op vrijdagavond om 18:15 uur met welkomstwoord, introductie-lezing met uitleg over het beoefenen van stilte en praktische informatie over het weekend en Arati. Je bent echter vanaf 16:00 uur van harte welkom. Als het weer het toelaat kun je ook eerder komen en genieten van een mooie boswandeling in de omgeving.

De avondmaaltijd wordt om 19:30 uur geserveerd. Daarna volgt deel 2 van de introductie-lezing. Na deze introductie-lezing start de stilte beoefening. De dag wordt afgesloten met een geleide meditatie.

Een gedetailleerd programma wordt bij aankomst uitgereikt. De retraites eindigen op zondagmiddag om 17:30 uur.

De weekenden worden gehouden in het Maitreya Instituut. Bijdrage € 130 voor een weekend, € 325 voor de 5 daagse retraite,, inclusief maaltijden, koffie en thee, overnachtingen, lakenset en badhanddoek.

De retraites worden geleid door Dirk Overlaet.

 

Data in 2020

  • Van vrijdagavond 17 tot zondagmiddag 19 januari
  • Van vrijdagavond 3 tot zondagmiddag 5 april AFGELAST ivm CORONA-virus
  • Van woensdagavond 27 mei tot maandagmiddag 1 juni
    (5-daagse retraite met Pinksteren) AFGELAST ivm CORONA-virus

Aanmelding

Met het formulier kun je je aanmelden voor een van deze stilteretraites.
Aanmeldformulier

Als je vragen hebt dan kun je mailen naar

Opgeven voor de retraites

Er is ruimte voor circa 35 deelnemers. Omdat we de prijs zo laag mogelijk willen houden en de groep zo klein is, zijn we verplicht om annuleringskosten in rekening te brengen. Voor annuleringen tot 1 maand voor de startdatum van de retraite worden geen kosten in rekening gebracht, voor annuleringen tot 2 weken voor de startdatum wordt 50% van de bijdrage in rekening gebracht en voor annuleringen vanaf 2 weken voor de startdatum wordt 100% van de bijdrage in rekening gebracht. Mocht je zelf voor vervanging zorgen dan gelden er uiteraard geen annuleringskosten. Je kunt je opgeven voor een of meerdere stilte retraites via het inschrijformulier (volgt nog). Je inschrijving is pas definitief zodra de betaling op onze rekening is bijgeschreven. Daarom raden we je aan om gebruik te maken van de mogelijkheid om via iDeal te betalen.

Het Maitreya Instituut

De retraites vinden plaats in het Maitreya Instituut in Loenen (Hoofdweg 109,7371 GE in Loenen). Het Maitreya Instituut is een voormalig hotel dat omgebouwd is tot spiritueel Boeddhistisch centrum. Schitterend gelegen aan de rand van de bossen van de veluwe. Het heeft een zeer beperkt aantal één-persoonskamers en voor de rest twee-persoonskamers met twee gescheiden één-persoonsbedden. Elke kamer heeft zijn eigen badkamer. Als je graag een één-persoonskamer wilt, dan moet je dat vermelden in het veld opmerkingen. Voor een één-persoonskamer rekent het instituut een toeslag van € 11 per nacht die je bij aankomst moet voldoen. We kunnen niet garanderen dat je een één-persoonskamer krijgt toegewezen. De toewijzing gebeurt op volgorde van inschrijving en is ook mede afhankelijk van de beschikbaarheid. Lakenset en handdoek is in de prijs inbegrepen.

Routebeschrijving

Volg de A50 tot afslag 23 Loenen/Eerbeek. Bovenaan de afslag ga je richting Loenen (N788).
In Loenen linksaf richting Klarenbeek (Hoofdweg, N789)
Na ca. 2 km. vindt je Bosoord links, net over de spoorlijn.

Voor mensen die met het openbaar vervoer komen:
Vanaf Apeldoorn reistijd bus ca. 25 min., vanaf Arnhem bustijd ca. 1 uur, looptijd ca. 20 min.

Reguliere buslijn 43 Apeldoorn-Arnhem: halte Bruisbeek in Loenen.
Vanuit Apeldoorn: loop ca. 100m terug langs de weg en dan rechtsaf de Hoofdweg op.
Vanuit Arnhem: loop ca. 100m verder langs de weg en dan rechtsaf de Hoofdweg op.

Na ca. 2km ligt Bosoord aan de linkerkant van de weg net over de spoorlijn. De totale wandeling is ca. 20 minuten.

Vanuit Apeldoorn: buurtbus 510: ma t/m vrij tijdens ‘kantooruren’ en rijdt slechts 1x per uur; maar stopt op wens op het verste punt van de lijn, op de hoek Voorsterweg/Hoofdweg in Loenen. Vanaf het kruispunt linksaf de Hoofdweg op, en je vindt Bosoord na slechts een paar honderd meter rechts.