Menu

Weekendretraite met Brahmachari Shubamrita

‘Het beste uit het leven halen’

In het tweede kwartaal komt Amma’s Brahmachari Shubamrita twee dagen naar het Amma Centrum voor een spirituele retraite onder de titel: ‘Het beste uit je leven halen’. Hij geeft dan spirituele lezingen, beantwoordt vragen en leidt meditaties. Op zondagmorgen vindt een Atma puja* plaats. Daarnaast geeft hij handreikingen voor zelfreflectie. Natuurlijk zal hij ook bhajans* met ons zingen. De lezingen worden gehouden in ’t Engels en vertaald naar Nederlands. De precieze datum wordt nog bekend gemaakt.

Wie is Br. Shubamrita?
Br. Shubamrita groeide op in Mumbai, waar hij Amma voor de eerste keer zag. Na zijn afstuderen als biochemicus vestigde hij zich in Amma’s ashram in Amritapuri in 1989. Jarenlang was hij de hoofdredacteur van Matruvani, het maandelijkse tijdschrift van de ashram. In 1996 werd hij door Amma ingewijd tot brahmachari en sindsdien is hij betrokken bij vele initiatieven op het gebied van onderwijs, spiritualiteit en sociale projecten. Hij reist vier maanden per jaar de wereld rond en geeft lezingen, seminars over stress-management en meditatie- en yoga cursussen. Br. Shubamrita is al meer dan 20 jaar een van Amma’s naaste discipelen. Als geen ander is hij in staat om Amma’s boodschap naar een groot publiek te vertalen. Br. Shubamrita probeert om meerdere keren per jaar het Nederlandse Amma Centrum in Zeist te bezoeken.

Voorbereiden op vrijdag 
Al op vrijdag starten we met seva in het Amma Centrum en het voorbereiden van het weekend. Als je wilt helpen ben je daarbij van harte welkom. Vanaf 14 uur ‘s starten we met poetsen, inrichten en versieren van de ruimtes. Na de seva is er vega barbecue voor iedereen die geholpen heeft en voor iedereen die het gezellig vindt

De weekendretraite start op vrijdagavond om 18:30 uur met bhajans en een kleine vega-barbecue in de tuin met kampvuur na, of bij regen binnen. Je bent welkom vanaf 17:30 uur. Br. Shubamrita is er vanaf zaterdagmorgen. De retraite eindigt op zondagmiddag rond 16:30 uur. Daarna ruimen we nog met elkaar op.

Retraite meedoen of alleen lezingen volgen
Je kunt vanaf vrijdag komen, of de lezingen en meditaties los bijwonen. Ook mee-eten is naar eigen keuze. Je kunt dit aangeven op het inschrijfformulier. In dit weekend word je helemaal verzorgd voor € 30 voor twee warme lunches en twee avondmaaltijden. Er is ook de mogelijkheid om te blijven slapen in de slaapzalen in het centrum. Een overnachting kost € 15 per nacht, inclusief ontbijt. Met deze lage prijzen hopen we zoveel mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen om de retraite bij te wonen.

Het is fijn als je het hele weekend kunt komen, dat creëert een hechte sfeer en het geeft de gelegenheid om het spirituele dagritme te volgen. Je kunt ook een deel van het weekend komen.

Het Amma Centrum draait op mensen die zich belangeloos inzetten en op donaties. Daarom vragen we tijdens het programma iedereen om seva* te doen, zoals groenten snijden, eten serveren, afwassen, opruimen etc. Elke donatie voor het Amma Centrum is welkom.

Vooraf inschrijven is aan te raden omdat we beperkte capaciteit hebben. Inschrijven kan tot en met donderdag ervoor.

Voor vragen: mail naar .

Programma

Vrijdag:

* Vanaf 14:00 uur het Amma Centrum klaarmaken voor de retraite
* 17:30 uur Ontvangst
* 18:30 uur Vega-barbecue en kampvuur. Iedereen is welkom.
* 20:30 uur Amma video over o.a. Embracing the World
* 22:00 uur Stiltetijd tot 9:00 uur

Zaterdag:

* 07:00 uur Archana* gevolgd door meditatie
* 08:30 uur Ontbijt in stilte en seva (opruimen, afwassen)
* 10:30 uur 108 namen van Amma en meditatie met Br. Shubamrita, gevolgd door lezing  Het beste uit je leven halen’
* 13:30 uur Warme lunch en seva (opruimen, afwassen)
* 15:00 uur Workshop bhajans en workshop over het Amma centrum
* 16:30 uur Theepauze
* 17:00 uur Bhajans* & Arati*
* 18:30 uur Avondmaaltijd soep en brood en seva (opruimen en afwassen)
* 20:30 uur Avondprogramma en video ETW
* 21:00 uur Thee en gezellig samenzijn
* 22:00 uur Stiltetijd tot 9:00 uur

Zondag:

* 07:00 uur Archana* gevolgd door meditatie
* 08:30 uur Ontbijt in stilte
* 10:00 uur Atma puja* en meditatie met Br. Shubamrita, gevolgd door deel 2 van de lezing Het beste uit je leven halen’
* 13:00 uur Warme lunch en seva (opruimen en afwassen)
* 14:30 uur Natuurmeditatie en/of wandeling met Br. Shubamrita
* 15:00 uur Bhajans* & Arati*
* 16:30 uur Einde retraite en opruimen seva (opruimen en afwassen en schoonmaken)

_____________________________________

Terminologie

* Atma puja: zuiveringsritueel
* Bhajans: devotionele liederen
* Archana: recitatie van de 1.000 namen van de Goddelijke Moeder gevolgd door de Mahisasuramardini Stotra
* Arati: licht ceremonie
* Seva: je inzetten zonder eigen belang. Seva is in alle spirituele tradities een belangrijk onderdeel. Het haalt je focus weg van jezelf en legt die bij een ander: je bent dan minder met de behoeften van je ego bezig. Amma zegt: ‘Een houding van belangeloosheid geeft ons blijdschap. Door anderen te helpen, helpen we eigenlijk onszelf.’ Lokatie Amma Centrum: Driebergseweg 16a, 3708 JB in Zeist, op 10 minuten loopafstand van station Driebergen-Zeist.

“Als je spiritualiteit begrijpt, dan breng je balans in je leven. Het helpt je om rustig en bij te zijn. Het leert je hoe je op een goede manier in de wereld kunt leven. De oceaan is prachtig als je geleerd hebt om te zwemmen. Maar voor iemand die niet kan zwemmen, kan de oceaan gemakkelijk een gevaarlijk avontuur worden. Zo is het ook met het leven, het gaat erom dat je je innerlijke rust bewaart.”
– Br. Shubamrita

Agenda

 1. Live stream bhajan avond

  9 juli 20:30 - 21:30
 2. Live stream bhajan avond

  16 juli 20:30 - 21:30
 3. Live stream bhajan avond

  23 juli 20:30 - 21:30
 4. Live stream bhajan avond

  30 juli 20:30 - 21:30