Menu

Zaterdag 25 mei – Stiltedag in het Amma Centrum

Stilte is de essentie van het leven. Tijdens deze stilte-retraites willen we het contact met onze innerlijke essentie versterken.

De essentie van stilte is niet het “niet spreken”, het “niet communiceren”, maar de verstilling van de geest. Onze geest is van nature naar buitengericht. Via de zintuigen wordt de wereld in ons opgenomen en onze wensen en verlangens bewegen ons tot actie om ze te realiseren.

We leven in een zeer gejaagde wereld die onze zintuigen voortdurend bombardeert met sterke sensaties en onze verlangens voortdurend prikkelt.  We dreigen daardoor het contact met onze eigen innerlijke kern te verliezen en geleefd te worden door de omstandigheden buiten ons. Door stilte beoefening wordt onze aandacht vanzelf naar binnengericht en kan het contact met onze eigen essentie weer hersteld / versterkt worden.

Stilte beoefening is een vorm van sadhana (spirituele oefening) die je bij alle grote wereldgodsdiensten terugvindt. Volgens de Christelijke traditie leidt de beoefening van stilte je naar  je eigen ziel en via de ziel naar God. Ook Amma zegt dat we alleen in de diepte van zuivere stilte Gods stem kunnen horen.

Naar binnen richten

De retraites zijn erop gericht om praktische technieken aan te dragen en te beoefenen, die een verstilling van de geest vergemakkelijken. Deze technieken zijn vrij eenvoudig aan te leren en kunnen achteraf ook thuis beoefend worden. Wij zullen deze technieken tijdens de retraite voornamelijk in groep beoefenen. Je kunt dan denken aan het reciteren van de 1.000 namen van de Goddelijke Moeder, het gezamelijk reciteren van de Gayatri Mantra, eenvoudige pranayama oefeningen, geleide relaxatie oefeningen en geleide meditaties.

Er wordt van de deelnemers gevraagd om vanaf de start van de retraite na de introductie-lezing tot de afsluiting bij de evaluatie, niet te spreken en de communicatie met andere deelnemers of de staf tot een minimum te beperken. Alleen als het om praktische reden noodzakelijk is kan er met gebarentaal of schriftelijk gecommuniceerd worden. De stem wordt in dit weekend alleen gebruikt voor het reciteren van mantra’s en het zingen van bhajans.  Je zou het kunnen vergelijken met vasten, niet met het lichaam maar met de geest. Door de communicatie met de buitenwereld te beperken, geef je je geest zo weinig mogelijk voedsel. Hierdoor wordt je aandacht vanzelf naar binnen gericht.

Praktische informatie

De Stiltedagen worden gehouden in het Amma Centrum en beginnen om 09:00 uur ‘s ochtends en duren tot 20:00 uur ‘s avonds. Als je dat wilt dan kun je al om 06:30 uur komen om samen de Archana te doen. Graag bij  aanmelding aangeven.

We vragen een onkostenvergoeding van € 65,- inclusief lunch en avondeten. Als je ook voor de Archana komt, neem dan zelf ontbijt mee.

Ik meld me aan

 

Info

Als je vragen hebt dan kun je mailen naar  of door een berichtje te sturen naar @AmmaCentrumNederland  (Telegram).

Leiding

De stilte dagen worden geleid door Amarnath Overlaet.
Amma heeft deze vorm van stilte beoefening gezegend en heeft aan Amarnath gevraagd om stilte retraties in het Amma Centrum te organiseren.