Noodhulp bij overstromingen in Kerala – augustus 2018
Amma zei: “Elke dag regent het weer en telkens als het weer begint, dan weten wij dat het meer en meer vernietiging veroorzaakt. Mijn hart gaat uit naar de gezinnen die hun huizen verliezen en hun geliefden kwijt raken. Wij willen op iedere mogelijke manier die wij kunnen helpen.”
Embracing the World biedt dag en nacht noodhulp. Er zijn medische kampen opgezet, waar voedsel en kleding uitgedeeld worden en medische hulp wordt verleend. Sommige gebieden zijn zo overstroomd dat de artsen en hulpverleners vanuit boten moeten werken. Op de Amrita Universiteit is een 24 uurs telefonische hulplijn opgezet die bemenst wordt door 130 studenten en mensen van de universiteit. Zij staan in nauw contact met hulpverleners en zorgen voor noodpakketten en noodopvang.
De afgelopen week hebben medische teams van het Amrita Ziekenhuis 13 dorpen in het district Alleppy bezocht en 18 medische hulpkampen opgezet. Ze hebben al 3618 patiënten behandeld. In deze streek worden komende dagen nog twintig extra medische kampen opgezet. Andere teams van doktoren en paramedici hebben in het Wayanad district medische kampen opgezet met behulp van telemedische units. De hulpverleners staan dan via internet in direct contact met de medisch specialisten van het AIMS Ziekenhuis. Ook zij zullen nog 25 extra kampen opzetten in de heuvels van Noord Kerala. De teams werken 24 uur per dag en blijven actief tot de overstromingen gestopt zijn.
Embracing the World vrijwilligers delen drinkwater, tassen voedsel, boodschappen, kleding, dekens en lakens uit aan de slachtoffers. Vanaf woensdag zal het AYUDH team tevens een start maken met het schoonmaken van wegen in de door de overstromingen geteisterde gebieden. Verdere hulp wordt gepland al naar gelang de ontwikkeling van het weer en de situatie ter plaatse.
Amma sprak al vaak haar zorg uit over de natuur:
“De natuur is tegenwoordig zo uit haar evenwicht. Het is overduidelijk dat het klimaat verandert. Ook buiten het regenseizoen regent het vaak heel hard. De zomers worden langer en langer. Op sommige plaatsen waar het nog nooit eerder sneeuwde is ineens sneeuw gevallen. Oogsten mislukken. Bomen geven geen fruit. Het is erg belangrijk dat wij ons bewust worden dat wij, elk individu, een verantwoordelijkheid hebben om Moeder Natuur te beschermen. Naast het planten van bomen, recyclen, carpoolen en het niet langer gebruiken van schadelijk plastic – moeten wij ieder ons steentje bijdragen en bidden om God’s genade. Tegenwoordig is iedereen zich sterk bewust van zijn rechten, maar niemand lijkt zich bewust te zijn van zijn verantwoordelijkheden.”