Menu

 

Guru Purnima 2024 – zondag 21 juli

Programma

De viering begint om 10:00 uur met een korte lezing over de betekenis van Guru Purnima en de Guru. Inloop met koffie en thee vanaf 9:300 uur. Aanmelden van tevoren is niet nodig. Als je iets lekkers wilt meebrengen voor tijdens de pauze, laat het ons dan weten via een mailtje naar .

  • 09:30 – inloop met koffie en thee
  • 10:00 – korte introductielezing
  • 10:15 – Paduka puja.(paduka’s zijn traditioneel zilveren sandalen van de guru, De paduka’s in het Amma Centrum zijn vorig jaar door Amma gezegend). Gevolgd door de recitatie van de 108 namen van Amma en een korte stilte meditatie.
  • 10:45 – pauze (koffie en thee met iets lekkers).
  • 11:15 – zingen van bhajans met afsluitend de Arati
  • 12:45 – Arati
  • 13:00 – Soep met brood voor de liefhebber

 

Ik meld me aan

Lezing van Amma tijdens de Guru Purnima viering in Amritapuri

Guru Purnima herinnert ons eraan om onze purnatvam – onze volheid – binnenin te vinden. Als we door de kleine vensters van onze geest kijken, komen we tot verkeerde conclusies over onszelf en de wereld. De guru is de meest nobele en vertrouwde vriend die ons bewust maakt van de realiteit dat: “Ik ben niet deze kleine entiteit (lichaam, geest en intellect). Ik ben het oneindige, zo alomtegenwoordig als de hemel. Ik ben de volheid zelve.”

Niemand weet hoeveel tijd we nog hebben in dit leven hebben. De dood is slechts een stap achter ieder van ons verwijderd. Deze kostbare geboorte mag niet worden verspild aan kortstondige genoegens. Voor ons ligt een gouden kans om het ware doel van het menselijke leven te realiseren. We moeten op de juiste manier gebruik maken van dit leven om diepgaand onderzoek te doen naar onze ware essentie en de echte bron van vrede en geluk te begrijpen.

God is als oneindig zonlicht. Hiermee kunnen we echter niet ons vuur aansteken. Het gezelschap van de guru is de lucifer die nodig is om het vuur in de leerling aan te steken. De aanwezigheid van de guru zal ons in staat stellen om op een praktische manier te groeien.

Momenteel zijn we gebonden door onze voor- en afkeuren. Het is niet voldoende om te zeggen dat we later zullen proberen ze te overwinnen. We hebben allemaal het Goddelijke in ons. De guru neemt alleen de ongewenste aspecten van onszelf weg. Maar het zijn deze zeer ongewenste aspecten waar we ons zo stevig aan vastklampen. Zo wordt het moeilijk om het prachtige beeld dat in ons verborgen zit naar voren te brengen.

Het woord voor “leerling” in het Sanskriet is sishya. De betekenis van de term sishya is: “Hij die geschikt is om onderwezen te worden, die geschikt is om gedisciplineerd te worden.” Een sishya is hij die zelf het offer wordt. De discipel moet zich er volledig van bewust zijn dat wat de goeroe ook doet, het voor zijn verheffing en welzijn is. Sommigen vragen zich misschien af of zo’n blinde gehoorzaamheid aan de guru een soort slavernij is. De waarheid is dat de discipel al slaaf is van zijn eigen latente neigingen en ego. De guru bevrijdt hem uit die slavernij.

Wij cirkelen ronid, als satellieten gevangen in het zwaartekrachtveld van de aarde,. Gevangen in onze vele gehechtheden, De guru is als een stuwraket, die ons bevrijdt van deze banden.

Uittreksel uit Amma’s lezing tijdens Guru Purnima, 27 juli 2018