Menu

het Amma Centrum in Zeist

Op een steenworp afstand van station Driebergen-Zeist en aan de rand van de bosrijke Utrechtse Heuvelrug ligt het nieuwe Amma Centrum: een plek voor iedereen die Amma een warm hart toedraagt en de kern van de activiteiten van St. Vrienden van Amma Nederland.

Een plek in ontwikkeling…

Het Amma Centrum is in 2014 aangekocht met steun van donaties en leningen uit eigen kring. Het bestaat uit een grote zaal voor retraites en yoga, een satsangruimte, een restaurant, 8 ruime slaapzalen, een kantoor en een winkelruimte voor de Amma Shop. Het pand is in goede staat, maar er moet wel flink verbouwd worden.

In september dit jaar hebben we de nieuwe keuken in gebruik genomen. Komende tijd pakken we de verwarming en isolatie van het pand aan, gaan we aan de slag met de herinrichting van de slaapruimtes en de renovatie van de toiletten en douches. Op ons verlanglijstje staan verder een uitbreiding van de grote zaal van 90 naar 180m2, zodat we ook grotere evenementen kunnen organiseren. Uiteindelijk zullen in het nieuwe Amma Centrum ruim 50 slaapplekken worden gecreëerd.

Voor jouw ontwikkeling…

In het Amma Centrum in Zeist vinden al tal van activiteiten plaats: bhajan avonden, IAM-cursussen, kirtan avonden, retraites met Br. Shubamrita, puja’s en tal van feestdagen. Ook is het Amma Centrum het kloppend hart van de voorbereiding van Amma’s jaarlijkse bezoek aan Nederland. Achter het Centrum ligt Amma’s Tuin van ruim een halve hectare die door vrijwilligers wordt omgezet in een meditatietuin met bloem- en kruidencirkels, groenteperken, een voedselbos en stilteplekken. Het Amma Centrum is een plek waar je met gelijkgestemde mensen kunt deelnemen aan spirituele, ecologische en sociale activiteiten die bijdragen aan jouw levenskwaliteit en die van mens en natuur.

Help mee in het Amma Centrum

Met een klusteam, poetsteam en tuinteam bouwen we samen aan het Nederlandse Amma Centrum. Heb jij zin en tijd om je handen uit de mouwen te steken en helpen met de opbouw? In de weekenden worden regelmatig sevadagen georganiseerd. Je bent van harte welkom.

Achtergrond en geschiedenis

In 2008 vroegen we aan Amma of we iets in Nederland mochten organiseren om zo de mensen de gelegenheid te geven om zich vaker met Amma te verbinden. We dachten daarbij aan een seva-project. We zagen namelijk dat veel mensen naar Amma’s jaarlijkse bezoek kwamen, maar dat ze de rest van het jaar soms moeite hadden om de verbinding met Amma levend te houden. Amma zei: “Buy a small Center, so people can connect and feel it is their own.” Het moest een plek worden waar een klein aantal mensen kan wonen, waar mensen kunnen verblijven voor retraites en cursussen en waar een flinke groentetuin is. De plek moest goed bereikbaar zijn.

Na een jaar vroeg Amma naar onze zoektocht en toen we zeiden dat we aan het kijken waren naar de financiering zei Amma: ‘You find the ashram, Amma takes care of the money.’

Tientallen plekken lieten we aan Amma zien, maar nooit gaf ze akkoord. Tot we eind 2012 de foto’s van het Dagcentrum Seyst aan Amma lieten zien. Dat was een plek die we zelf goed kenden omdat we er al regelmatig bijeenkomsten hielden en die onverwacht te koop werd aangeboden. Amma moedigde ons aan een bod uit te brengen. Op dat moment hadden we als organisatie nog geen cent in kas voor de aankoop. Na een onderhandelingsproces van ruim anderhalf jaar, waarin Amma bij elke stap adviseerde, konden we op 13 augustus 2014 het Dagcentrum aankopen. Als door een wonder was het gelukt om in korte tijd met donaties en leningen uit eigen kring het aankoopbedrag bij elkaar te brengen. Het nieuwe Amma Centrum kon van start.