Menu

Een zuiver hart

Spiritueel onderricht geschreven door Swami Paramatmananda Puri

Een zuiver hart is volgens Amma een van de kwaliteiten die we zouden moeten ontwikkelen om innerlijke vrede te bereiken en spiritueel bewustzijn in ons te doen ontwaken. Het is niet voldoende om enkel spirituele oefeningen te doen. We zouden ook kwaliteiten moeten ontwikkelen die onze geest kalmeren, zoals vriendelijkheid, geduld, introspectie, zelfloosheid enzovoort. Waarom? Omdat de eigenschappen die het tegenovergestelde zijn van bovengenoemde, onze energie weg laten lopen die we op hebben gebouwd door onze spirituele oefeningen.

Amma gebruikt het voorbeeld van mieren en suiker. We verzamelen suiker aan de ene kant de kamer en laten mieren binnen aan de andere kant. Wat gebeurt er? Na een tijdje is er niets meer over van de suiker. Suiker verzamelen is als het ontwikkelen van goede eigenschappen, en toestaan dat negatieve neigingen in ons blijven voortbestaan is alsof je de mieren binnenlaat en het suiker op laat eten.

Veel mensen komen naar Amma en zeggen, “Ik ben vijf jaar aan het mediteren en nog steeds heb ik geen rust in mijn geest of spirituele ervaringen.” Amma’s antwoord hierop is altijd hetzelfde: “Het klopt dat je spirituele oefeningen deed, maar het sijpelde weg op vele manieren.”

Boosheid is nummer 1 als het gaat om ‘lekken’. Boosheid, angst, bezorgdheid, haat, jaloezie – zij vreten allemaal energie. Waarom zouden we eigenlijk proberen om energie te sparen? Als we energie sparen, zullen we niet enkel gezond blijven en een helder intellect houden, maar zullen we uiteindelijk ons ware Zelf gaan ervaren. Het gaat er niet om dat we op God wachten tot hij neerdaalt en ons komt zegenen met Zelfkennis. Het is voldoende als we leren onze energie niet te verspillen. Het oefenen van een zuiver hart geeft je deze mogelijkheid.

Word onschuldig als een kind

Zuiverheid van hart is, in 1 woord, onschuldig zijn – als een kind. Denk aan hoe een kind is, een onschuldig kind. Niet alle kinderen hebben zijn even onschuldig, zoals ieder van jullie wel heeft opgemerkt. Sommigen hebben meer onschuld dan anderen; sommige hebben maar heel weinig onschuld. Stel je eens voor, het meest onschuldige kind dat je ooit hebt gezien en probeer dan te zijn zoals dit kind. We moeten niet kinderachtig zijn. Wees volwassen, wees wijs, maar tegelijkertijd, wees kinderlijk.

Waarom voelt iedereen zich zo aangetrokken tot een onschuldig kind? Wie we ook zien, een bepaald geluk welt op in ons hart als we een onschuldig kind zien. We willen naar het kind toe gaan en met hem spelen of gewoon even een tijdje naar het kind kijken. Amma heeft dezelfde onschuldige natuur. Een volledig onschuldig mens, of zelfs iemand die onschuld
heeft ontwikkeld door enorme inspanning, kan er zeker van zijn dat hij of zij de Genade van God ontvangt. Zo’n mens is altijd op een of andere manier beschermd. Een onschuldig iemand is voor God heel dierbaar. Misschien heeft diegene niet eens een andere eigenschap die hem of haar zou kunnen bevrijden. Misschien is de persoon wel van geen nut, en kan hij niks, maar als hij of zij onschuld heeft, dan is dat beter dan slim zijn of heel vaardig in iets.

 

Meer lezen? Vind Amma’s boeken in de Amma Shop

Wil je graag meer lezen over Amma’s leringen? In de Amma Shop zijn allerlei boeken te vinden. Het levensverhaal van Swami Paramatmananda Puri is the lezen in “Op Weg naar Vrijheid“.
In deel 1 vertelt hij over zijn leven als monnik en zoektocht in India voor hij Amma ontmoette. Deel 2 gaat over zijn leven bij Amma, zijn spiritueel leraar.
In dit boek lees je veel over de begintijd van Amma’s organisatie in India.