Menu

Sadhana – spirituele oefening

Hiermee bedoelt men de dagelijkse oefeningen van een spiritueel zoeker. Zij kunnen onder andere bestaan uit meditatie, gebed, het zingen van bhajans (devotionele muziek), seva en studie van de geschriften. Amma raadt aan deze oefeningen op vaste tijden uit te voeren, tot ze voor ons een tweede natuur zijn geworden.

In de mate waarin we door de oefeningen groeien, wordt ook ons spiritueel bewustzijn gevormd en zullen we een verandering van onze levensopvatting bemerken. Al voeren we dezelfde taken uit, toch verandert het leven als we de Waarheid zoeken. Een zoekend mens zal zich inspannen om zijn leven bewust te leiden, in overgave aan God en met het bewustzijn van zijn alomtegenwoordigheid.

Het kan vele jaren duren voor een verandering in bewustzijn optreedt. Ook kan deze transformatie zeer plotseling optreden. Zij hangt samen met de oprechte moeite waarmee wij onze dagelijkse oefeningen uitvoeren, maar ook met de verdiensten uit voorgaande levens (karma), en voor alles, met het stromen van genade van de Guru.