Menu

Stilte dagen in het Amma Centrum

Verstilling van de geest

Stilte is de essentie van het leven. Tijdens deze stilte-retraites willen we het contact met onze innerlijke essentie versterken.

De essentie van stilte is niet het “niet spreken”, het “niet communiceren”, maar de verstilling van de geest. Onze geest is van nature naar buitengericht. Via de zintuigen wordt de wereld in ons opgenomen en onze wensen en verlangens bewegen ons tot actie om ze te realiseren.

We leven in een zeer gejaagde wereld die onze zintuigen voortdurend bombardeert met sterke sensaties en onze verlangens voortdurend prikkelt.  We dreigen daardoor het contact met onze eigen innerlijke kern te verliezen en geleefd te worden door de omstandigheden buiten ons. Door stilte beoefening wordt onze aandacht vanzelf naar binnengericht en kan het contact met onze eigen essentie weer hersteld / versterkt worden.

Stilte beoefening is een vorm van sadhana (spirituele oefening) die je bij alle grote wereldgodsdiensten terugvindt. Volgens de Christelijke traditie leidt de beoefening van stilte je naar  je eigen ziel en via de ziel naar God. Ook Amma zegt dat we alleen in de diepte van zuivere stilte Gods stem kunnen horen.

Naar binnen richten

De retraites zijn erop gericht om praktische technieken aan te dragen en te beoefenen, die een verstilling van de geest vergemakkelijken. Deze technieken zijn vrij eenvoudig aan te leren en kunnen achteraf ook thuis beoefend worden. Wij zullen deze technieken tijdens de retraite voornamelijk gezamenlijk beoefenen. Je kunt dan denken aan het reciteren van de 1000 namen van de Goddelijke Moeder, het gezamelijk reciteren van de Maha Mrityunjaya Mantra, eenvoudige pranayama (ademhalings) oefeningen, geleide relaxatie oefeningen en geleide meditaties.

Er wordt van de deelnemers gevraagd om vanaf de start van de retraite na de introductie-lezing tot de afsluiting bij de evaluatie, niet te spreken en de communicatie met andere deelnemers of de staf tot een minimum te beperken. Alleen als het om praktische reden noodzakelijk is kan er met gebarentaal of schriftelijk gecommuniceerd worden. De stem wordt op deze dag alleen gebruikt voor het reciteren van mantra’s. Door bewust te kiezen voor “niet communicatie” wordt de geest vanzelf naar binnen-gericht. Je zou het kunnen vergelijken met vasten, niet met het lichaam maar met de geest. Door de communicatie met de buitenwereld te beperken, geef je je geest zo weinig mogelijk voedsel. Hierdoor wordt je aandacht vanzelf naar binnen gerichten.

 

 

Praktische informatie

De stilte dagen worden gehouden in het Amma Centrum en beginnen om 09:00 uur ‘s ochtends en duren tot 21:00 uur ‘s avonds. Als je dat wilt dan kun je al om 06:30 uur komen om samen de Archana te doen. Graag bij  aanmelding aangeven.

We vragen een onkostenvergoeding van € 45,- inclusief lunch en avondeten. Als je ook voor de archana komt, neem dan zelf ontbijt mee. Dit bedrag kun je ter plekke betalen, liefst via PIN.

Aanmelding

Aanmelden kan door een emailtje te sturen naar of door een berichtje te sturen naar @AmmaCentrumNederland  (Telegram).
Als je interesse hebt, wacht dan niet te lang. Er zijn vanwege de corona maatregelen maar 8 plekken beschikbaar.

We vragen je de gangbare corona maatregelen in acht te nemen. Kom dus niet bij verkoudheidsklachten, griep en/of verhoging of wanneer je in “verplichte” quarantaine bent. Ook in het centrum wordt gepaste afstand van elkaar bewaard en is het gebouw maar beperkt open voor het publiek.

Info

Als je vragen hebt dan kun je mailen naar  of door een berichtje te sturen naar @AmmaCentrumNederland  (Telegram).

Leiding

De stilte dagen worden geleid door Dirk Overlaet.
Amma heeft deze vorm van stilte beoefening gezegend en heeft aan Dirk gevraagd om stilte retraties in het Amma Centrum te organiseren.

 

“Als je begrijp dat problemen zich nergens anders dan in je eigen geest bevinden,  kun je beginnen met het verwijderen van je innerlijke zwakheden. Meditatie is de methode om dit voor elkaar te krijgen. De innerlijke stilte, de kalmte en rust die je verkrijgt door mediteren, zullen je hiebij helpen.”

– Amma

Agenda

Toekomstige stilte dagen
  1. Stilte dag in Amma Centrum

    30 oktober 09:00 - 21:00
  2. Stilte dag in Amma Centrum

    27 november 09:00 - 21:00