Menu

Geschiedenis Amritapuri

De Amritapuri ashram is in 1978 ontstaan rond Amma’s geboortehuis toen haar eerste leerlingen aan haar vader vroegen of zij bij haar konden komen wonen. Amma woonde toen nog thuis bij haar ouders in een klein, eenvoudig vissersdorp tussen de palmbomen. Vanaf het moment dat Amma darshan begon te geven bij de weg langs het strand, kwamen er steeds meer mensen op af. Amma’s vader maakte zich zorgen om haar veiligheid. Daarom maakte hij ruimte vrij in de koestal. Later werd deze omgebouwd tot de Kalari tempel. Deze kleine tempel staat nog steeds naast Amma’s huis en wordt nu alleen voor puja’s gebruikt.

De eerste volgelingen woonden in rieten hutten. Stukje bij beetje kocht de ashram er grond bij. In 1985 werd gestart met de bouw van de grote Kali tempel. Iedereen hielp mee, in het bijzonder met het sjouwen en storten van beton. Vaak voerde Amma de werkploegen zelf aan of deed mee met het zware werk. Boven de hoofdingang staat het majestueuze beeld van Krishna op de strijdwagen van Arjuna. Het altaar binnen in de tempel is gewijd aan de godin Kali, symbool voor het vernietigen van onze negatieve neigingen.

Sinds 1990 zijn steeds meer flatgebouwen neergezet om de toenemende stroom van bezoekers en bewoners een plekje te geven. Begin 2000 is de grote darshan hal gebouwd vlak achter de Kali tempel, sinds 2005 geeft Amma daar darshan op het podium. Deze grote hal wordt ook gebruikt als eetzaal.

In de ashram wonen 3500 mensen, veel brahmacharis en brahmacharinis (monniken en nonnen), maar ook andere vaste bewoners zoals families, enkele honderden westerlingen en studenten van Amma’s nabijgelegen Amrita universiteitscampus verblijven in de ashram.

Amma’s ashram ligt op een smalle landtong van 14 kilometer die parallel loopt aan de westkust van Kerala. Aan de ene kant zijn er de backwaters, uitlopers van de rivieren en aan de andere kant is er de oceaan. Als je op een hoge verdieping in een van de flats staat zie je kokospalmen zo ver het oog reikt. Aan de overkant van de backwaters zie je de campus van de Amrita University en het Ayurveda Ziekenhuis.

Kalari tempel